Çocuklarda Ortodontik Tedavi Ankara

Çocuklarda ortodontik tedavi Ankara, diş düzeninin sağlanması ve çene yapısının düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen tedavidir. Çocuklarda ortodontik sorunlar, düzenli diş hekimi kontrolleri sırasında erkenden tespit edilebilir. Böylece bu sorunları engellemeye ve çocuğun diş ve çene gelişiminin ideal bir şekilde devam etmesini sağlamaya yönelik uygulamalara başvurulabilir. Çocuklarda ortodontik tedavi genellikle sabit veya hareketli apareyler kullanılarak yapılır. Sabit apareyler, dişlerin üzerine yapıştırılan ve diş pozisyonunun düzeltilmesini sağlayan braket ve tellerden oluşur. Hareketli apareyler ise çocuk veya ebeveynler tarafından çıkarılıp takılabilen özel araçlardır. Tedavinin bu araçlardan hangisiyle yapılacağı, tedavi süresi ve benzeri detaylar tamamen çocuğun ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanacaktır.

Yazımızın devamında “Çocuklarda ortodontik tedavi nedir?”, “Ortodontik tedavi neden yapılır?” ve “Ortodontik tedaviye kaç yaşında başlanır?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ankara çocuklarda ortodontik tedavi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Nedir?

Çocuklarda ortodontik tedavi, çocukların dişlerindeki ve çenelerindeki şekil bozukluklarını tedavi etmek amacıyla yapılan diş hekimliği uygulamalarına verilen isimdir. Çocuk ortodonti tedavisi sırasında, çocuğun ihtiyaçlarına göre hareketli apareyler, sabit apareyler, ağız dışı apareyler ve benzeri araçlar kullanılabilir.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Neden Yapılır?

Çocuklar için ortodontik tedavi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Parmak emme, dudak emme, ağızdan nefes alıp-verme ya da yanlış dil pozisyonu gibi ağızla ilgili kötü alışkanlıklar.
  • Diş çapraşıklıkları.
  • Çene düzensizlikleri.
  • Süt dişlerinin zamanında düşmemesine bağlı olarak daimî dişlerin sürmesiyle ilgili problemler
  • Isırma ve/veya çiğneme aktivitesi sırasında yaşanan sorunlar.
  • Dışarıya doğru fırlak konumlanmış üst ön dişler, çarpma ya da düşme sonucunda kolayca zarar görebilir.
  • Ön bölge dişlerinde çapraz kapanış ilişkisi, ön dişlerde aşınmalara ve dişlerin sallanmasına neden olabilir.
  • Arka bölge dişlerinde yanlış kapanış ilişkisi.
  • Estetik olmayan diş ve ağız görüntüleri çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilir.

Çocuklarda Ortodontik Tedaviye Başlama Yaşı Kaçtır?

Çocuklarda süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte diş hekimi kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. 7 – 9 yaşlarında yapılacak ilk muayene ile çocuğun herhangi bir diş ya da çene problemi olup olmadığı tespit edilmelidir. Ortodonti tedavi denildiğinde ilk olarak ergenlik dönemindeki çocuklar akla gelir. Gerçekten de hastaların çoğunda 9–14 yaşları arasında ortodontik tedaviye başlanmaktadır.

Çocuklarda Koruyucu ve Önleyici Ortodontik Tedavi Nedir?

Koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi, koruyucu diş hekimliğinde çok önemli bir yere sahiptir. Düzenli aralıklarla gerçekleşen detaylı kontrollerde; çürük dişlerin tedavisi, çürüklerin önlenmesi, gerekli ise süt dişlerinin çekilmesi, erken süt dişi kayıplarında yer tutucu yapılması gibi işlemler yapılır. Bu tedavinin amacı gelecekte meydana gelebilecek ortodontik sorunları önlemektir. Bu yüzden çocuklarda erken yaşlardan itibaren düzenli ortodontist kontrolleri çok önemlidir.

Koruyucu-önleyici ortodonti tedavisi ile parmak emme, ağız solunumu ve tırnak yeme gibi olumsuz alışkanlıkların önüne geçilmesi amaçlanır. Genellikle 5-6 yaşlarda başlayan ve ergenliğe kadar süren bu olumsuz davranışlar, alt çene ve üst çene gelişimini olumsuz etkileyerek deformitelere neden olur.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ortodontik tedaviler, daimi dişlerin sürmesiyle başlar. Başlıca uygulanan ortodontik tedaviler aşağıdaki şekildedir:
● Hareketli apareyler (Damaklık olarak da bilinen bu apareyler hastaların kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir.)
● Ağız dışı apareyler.
● Ağız içi sabit apareyler (Teller ve braketler).
Şeffaf plaklar.
● Çene genişletme aygıtı.
● Gömülü diş tedavileri.
● Çekimli tedaviler.

Bu tedavilerin detayları, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi çocuğun ağız yapısına, dişlerinin durumuna ve gelişim sürecine özel olarak planlanır.

Çocuklarda Şeffaf Plak Tedavisi

Gelişen teknolojiyle beraber şeffaf plaklar hayatımıza girmiştir. Bu plaklar çocuklarda da rahatlıkla tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Şeffaf plaklar dişlerin sadece diş yüzeyini kapladığı için konuşma konusunda bir sıkıntı yaratmazlar. Bununla birlikte şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılır, tel tedavisinde olduğu gibi yeme-içme konusunda herhangi bir engeli yoktur. Dişler kolayca fırçalanabildiği için daha hijyeniktir. Özellikle bu özelliği ile çocukların kullanımına uygundur.  Sabit teller, süt dişleri düşüp daimi dişler ortaya çıktığında uygulanırken, şeffaf plaklar süt dişlerinin üzerine uygulanabilmektedir. Diş telleri dışardan bakıldığında belli olur ancak şeffaf plaklar transparan bir yapıya sahip oldukları için dışarıdan fark edilmezler. Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Ancak 1.büyük azı dişi ve ön keser dişlerin var olması gerektiği için çocuklarda ortalama 7 yaşından itibaren tedavi uygulanabilir. Clear correct, diş teli tedavisine alternatif olarak çocuklarda uygulanan şeffaf plak sistemidir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Clear Correct isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda ortodontik tedavi süresi değişkenlik gösterir, ortalama 1 ve 3 sene arasındadır. Ancak bu süre; diş ve çene problemine, çocuğun yaşına ve tedavi sürecindeki uyumuna göre değişmektedir.

Ankara Çocuklarda Ortodontik Tedavi Fiyatları

Ankara çocuklarda ortodontik tedavi fiyatları, ortodontik tedavi kapsamında tercih edilen yönteme ve benzer etmenlere göre kişide kişiye değişiklik gösterebilir. Diş hekiminiz konu hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulunacaktır.


Call Now Button