Diş Sıkma Tedavisi Ankara (Bruksizm)

Diş sıkma tedavisi Ankara, diş sıkma veya bruksizm olarak bilinen bu rahatsızlık, bireyin istemsiz olarak dişlerini sıkmasına ve gıcırdatmasına neden olur. Bu alışkanlık uzun süre devam ederse, dişlerin ciddi ölçüde yıpranmasına, aşınmasına ve çürüklere karşı çok daha savunmasız hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden diş sıkma ve gıcırdatma sorunu kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Diş sıkma sorunu çoğu zaman; çenenin kapanış bozukluğu, diş kaybı, dişlerin düzensizliği ve çene kasının aşırı aktif olması gibi nedenlerden meydana gelir. Diş sıkma tedavisi kapsamında nedene yönelik bir tedavi planlaması hazırlanır. Böylece diş sıkma sorunu ortadan kaldırılarak, bireyin yaşam kalitesi iyileştirilmiş olur. Yazımızın devamında ‘’Diş sıkma tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Diş sıkmanın zararları nelerdir?’’ ve ‘’Diş sıkma kendi kendine geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara diş sıkma tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Diş Sıkma (Brukzizm) Nedir?

Diş sıkma; dişlerin uyku veya uyanıklık sırasında istemsiz bir şekilde sıkılması, gıcırdatılması ile karakterize olan bir sorundur. Tıp dilinde bruksizm olarak da bilinen bu sorun, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde uyku sorunlarına yol açabilir, dişlere ciddi ölçüde zarar verebilir. Diş sıkma sorunu yalnızca bireyin kendisini değil partnerini veya onunla aynı odada uyuyan bireyleri de rahatsız edebilir.

Diş Sıkma (Brukzizm) Neden Olur?

Diş sıkma nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Eksik dişler.
  • Diş çapraşıklıkları.
  • Çene ve dişlerle alakalı kapanış sorunları.
  • Çene kasının kontrolsüz bir şekilde kasılması veya aşırı aktif bir yapıya sahip olması.
  • Aşırı stres, anksiyete (geleceğe dair duyulan kaygı)
  • Bazı antidepresan ve antipsikotik ilaçların yan etkisi.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi.

Diş sıkma nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Diş sıkmanın tedavisi, diş sıkmaya neden olan etkenin uzaklaştırılmasına bağlıdır.

Diş Sıkma (Brukzizm) Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Şiddetli diş gıcırdatma ve çenelerin kenetlenmesi.
  • Dişlerin oyulması, kırılması, zarar görmesi ve yer değiştirmesi.
  • Diş minesinin aşınması.
  • Şiddetli diş ağrısı.
  • Diş hassasiyeti.
  • Çene eklemi rahatsızlıkları.
  • Boyun, çene ve yüz bölgesine yansıyan ağrılar.
  • Kulak ağrısı.
  • Uyku sorunları.
  • Çene kasında (masseter kasında) sertlik.
  • Diş eti çekilmesi.

Bruksizm belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Diş Sıkmanın Zararları Nelerdir?

Diş sıkma diş aşınmalarına yol açabilmektedir. Diş sıkma devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar; diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları ve renklenme görülebilir. Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilir.

Diş sıkma sorunu yalnızca dişleri değil, aynı zamanda çene bölgesini de etkiler. Birey çene ağrısı deneyimleyebilir, çene kasının aşırı kasılmasına bağlı olarak da çene görünümü ile alakalı sorunlar gelişebilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu, aynı zamanda bireyin uyku kalitesini de önemli ölçüde düşürebilir.

Diş Sıkma Kendi Kendine Geçer Mi?

Diş sıkma bazen dönemsel olarak ortaya çıkar ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine geçer. Eğer diş sıkma sorunu bir aydan daha uzun süredir devam ediyorsa veya sık sık tekrarlıyorsa, mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü tedavi edilmeyen ve ihmal edilen diş sıkma sorunu, diş kaybı gibi son derece ciddi problemlere sebep olabilir.

Diş Sıkma Tedavisi Var Mı?

Diş sıkma, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bu tedavi, hastanın ihtiyaçlarına ve diş sıkma sorunun hangi nedenlerden ortaya çıktığına göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Diş hekiminiz bu gibi etmenleri göz önünde bulundurarak size özel bir tedavi uygulaması planlayacaktır.

Diş Sıkma Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş sıkma tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamalara göre de tedavinin süresi değişiklik gösterebilir. Özel diş apareyleri ile yapılan diş sıkma tedavileri genellikle 1 yıl kadar devam eder. Bazı durumlarda tedavi daha erken de sonlandırılabilir.

Diş Sıkma Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Diş sıkma tedavisi sırasında ilk olarak diş sıkmanın nedeni ortaya çıkarılmalıdır. Daha sonra elde edilen verilere ve hastanın tedaviden beklentilerine yönelik bir tedavi planlaması hazırlanır.

  • Özel olarak tasarlanmış bir gece plağı, dişleri koruyarak diş sıkma veya gıcırdatma etkilerini azaltabilir. Bu ağızlık, dişlerinize yerleştirilir ve gece boyunca dişler arasındaki sürtünmeyi azaltarak dişlerin aşınmasını önler.
  • Bruksizm belirtilerini hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ilaçlar veya kas gevşeticiler gibi ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar, çene ağrısı veya baş ağrısı gibi semptomları hafifletebilir ve kasların gevşemesine yardımcı olabilir.
  • Bruksizm somatik olarak botoks, fonksiyonel olarak da eksik dişlerin tamamlanması, yanlış veya bozuk kapanışların düzetilmesiyle de tedavi edilebilir.

Ankara Diş Sıkma Tedavisi Fiyatları

Ankara diş sıkma tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hekiminiz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra tedavi maliyeti gibi konular hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.


Call Now Button