Diş Teli Tedavisi Ankara

Diş teli tedavisi Ankara, çenelerdeki uyum problemlerini gidermek, dişlerin birbirleriyle uyumlu ve düzenli bir yapı kazanmasını sağlamak için yapılan ortodontik tedavidir. Diş teli tedavisi, bir ortodonti uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir.

Diş teli tedavisi, düzgün şekilde hizalanmış dişlere ulaşmak için kullanılan en yaygın yöntemdir. Dişleri doğru konumlandırmanın yanı sıra, üst ve alt çeneler arasındaki ilişkiyi geliştirmek için de diş teli kullanılır. Diş teli tedavisinde kullanılan braketler dişlere yapıştırılır. Braketlerin içine yerleştirilen teller ortodontik kuvvet kaynaklarıdır. Bu kuvvetler braketler aracılığı ile dişlere aktarılır böylelikle dişlerde yer değişikliği görülür. Dişlik, çenelik, yüz maskesi ve genişletme apareyleri gibi kemiği hareket ettirmek için diş telleriyle birlikte kullanılan başka düzenekler de vardır. Yazımızın devamında ‘’Diş teli tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Diş teli tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Diş teli tedavisi kimlere yapılabilir?’’ ve ‘’Diş telleri kaç yıl kullanılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara diş teli tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Diş Teli Nedir?

Diş teli dişlerdeki çapraşıklıkları, dişler arasındaki boşlukları kısacası dişlerdeki düzensizlikleri gidermek için kullanılan, farklı türleri de bulunan özel bir apareydir. Bu aparey ortodonti tedavilerinde başarılı bir şekilde yıllardır kullanılmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi, dişlerin düzgün hizalanması ve çene yapısının düzeltilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş teli, metal veya şeffaf plastikten yapılmış teller ve braketlerden oluşur. Braketler, dişlerin üzerine yapıştırılan küçük parçalardır ve teller bu braketlere bağlanarak dişlerin düzgün hizalanmasını sağlar.

Bu tedavi sayesinde ortodontik problemler erken yaşlarda tedavi edilebilmekte ve birey yetişkinlik yaşamı boyunca sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olmanın ayrıcalığını yaşayabilmektedir.

Diş Teli Tedavisi Neden Yapılır?

Diş teli tedavisi şu gibi amaçlarla yapılabilir:

  • Dişler ve çeneler arasındaki düzensizlikleri gidermek.
  • Dişlerdeki düzen bozukluklarını ve çapraşıklığı ortadan kaldırmak.
  • Dişler arasındaki boşlukları kapatmak.
  • Bireyin işlevsel dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlamak.

Diş teli tedavisi bahsi geçen amaçlar doğrulusunda yapılabilir.

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş teli çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Metal diş teli: Metal diş telleri, geleneksel olarak diş teli tedavisinde en sık kullanılan diş telleridir.
  • Seramik-porselen diş teli: Estetik açıdan daha zengin bir görünüm oluşturdukları için metal braketlere alternatif olarak kullanılırlar. Dezavantajları ise metal braketlere kıyasla daha kırılgan olmalarıdır.
  • Lingual diş teli: Lingual diş telleri, görünmez diş teli olarak da bilinirler ve dişlerin arka tarafına (lingual taraflarına) yerleştirilirler. Dışarıdan fark edilmedikleri için tercih edilebilirler.
  • Şeffaf plaklar: Diş düzeninin yeniden sağlanması için clear correct olarak bilinen özel apareyler de kullanılabilir. Bu apareyler klasik diş tellerine kıyasla çok daha estetik ve pratik bir tedavi imkânı sunarlar. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Clear Correct, Porselen Diş Teli Tedavisi ve Seramik Diş Teli Tedavisi isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?

Ortodontik muayeneler 7 yaşından itibaren başlar. Ortodonti uzmanı periyodik olarak diş ve çene gelişimini takip eder. Daimi dişler sürdükten sonra diş teli tedavisi uygulanabilir. Bu dişlerin çıkış süreci herkeste aynı değildir. Genel olarak 12 yaşından itibaren diş telleri uygulanabilir.

Diş Teli Kaç Yıl Kullanılır?

Diş telleri ortalama 1 ila 3 yıl boyunca tedavi amacıyla kullanılır. Bu süre bireyin sahip olduğu ortodontik problemin şiddetine ve türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca tedavi planlamasında diş çekimi öngörülüyorsa, tedavi süresi uzayabilir. Diş hekiminiz diş telini kaç yıl kullanacağınız hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Diş Teli Ne Kadar Sürede Takılır?

Diş telleri ilk takılırken yaklaşık 1,5 saat kadar sürmektedir. Bu sürede braketler tek tek dişlerin üzerine yapıştırılır sonrasında ise teller takılır. Kontrol seanslarında tel değişimi 15-20 dakika civarındadır.

Diş Teli Nasıl Temizlenir?

Diş telleri olan bireyler ağız ve diş bakımlarına rutin bir şekilde, fakat titizlikle devam etmelidirler. Diş fırçalamanın dışında arayüz fırçaları da diş fırçasının ulaşamadığı bölgeleri temizlemek amacıyla kullanılmalıdır. Diş hekiminiz diş teli tedavisi sırasında diş temizliği gibi konularda detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Diş Teli Kendiliğinden Çıkar Mı?

Diş telleri son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kendiliğinden çıkmaz, oynamaz, gevşemez. Ancak yine de diş telleri aşırı bir kuvvete maruz kalırsa, braketler kopabilir bu da tedaviyi olumsuz etkiler ve düzelmenin gecikmesine neden olur.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Olur?

Diş teli tedavisi sırasında öncelikle dişlere braket ismi verilen metal boncuklar yapıştırılır. Bu işlemden sonra braketlerin içine teller takılmaya başlanacaktır.  Diş hekimi diş telini braketlere, tel veya elastik ligatür ile bağlar. Elastik ligatürler tercihe bağlı çok farklı renklerde olabilir. Diş hekimi, braketlere diş tellerini yerleştirdikten sonra, telleri bükerek veya sıkarak periyodik bir şekilde ayarlamalar yapar. Bu durum dişlere çok hafif bir baskı yaparken diş hareketine neden olur.

Diş Teli Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ortodontik tedavi süresi, diğer diş hekimi tedavilerine kıyasla daha uzun sürebilir. Bu tedavi boyunca hastanın diş hekiminin önerilerine dikkat etmesi son derece önemlidir. Hasta tedavi boyunca ağız bakımını aksatmamalı, sert veya yapışkan gıdalar tüketmemeli ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Aynı şekilde rutin diş kontrollerini de ihmal etmemelidir.

Ankara Diş Teli Tedavisi Fiyatları

Ankara diş teli tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş hekiminiz size özel bir tedavi uygulaması planladıktan sonra diş teli tedavisinin fiyatları hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.


Call Now Button