Gömülü Dişlerin Ortodontik Tedavisi Ankara

Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi Ankara, sürme vakti geldiği halde süremeyen dişlerin ideal konumlarına kavuşabilmeleri için gerçekleştirilen tedavidir. Süt dişleri zamanla düşer, yerlerini daimi dişlere bırakır. 6 yaşından itibaren sürmeye başlayan daimi dişler, yaşam boyu  ağızda kalırlar. Ancak bazen, sürme zamanı gelmiş olsa bile diş süremeyebilir. Gömülü diş olarak bilinen bu sorunun nedenleri arasında; komşu dişlerin kayması, çene darlığı, süt dişlerinin düşmemiş olması ve diş çapraşıklığı yer almaktadır. Gömülü dişler günümüzde çeşitli ortodontik uygulamalar sayesinde tedavi edilebilir ve ideal konumlarına gelebilir.

Yazımızın devamında ‘’Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi mümkün müdür?’’ ve ‘’Gömülü dişler tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara gömülü dişlerin ortodontik tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Gömülü Diş Nedir?

Normalde çoktan sürmüş olmaları gerekirken çene kemiği içerisinde kalan ve ideal yerlerini alamayan dişlere gömülü diş denir. Gömülü dişler sık rastlanılan vakalardır. En sık gömülü kalan dişler 20 yaş dişlerdir. 20 yaş dişlerini üst köpek dişleri takip eder. Gömülü diş tedavisinde; dişin türüne, hastanın tedaviden beklentilerine ve benzer etmenlere göre farklı uygulamalara başvurulabilir. Gömülü dişler ortodontik tedaviler yardımı ile sürdürülebilir veya çekilmek zorunda kalabilir.

Dişler Neden Gömülü Kalır?

Gömülü diş nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Komşu dişlerin yer değiştirerek, sürmesi beklenen dişin önünü kapatması.
  • Erken süt dişi kaybı.
  • Süt dişlerinin düşmemiş olması.
  • Çene darlığı ve benzer çene sorunları.
  • Diş çapraşıklığı.
  • Fiziksel travma.
  • Süt dişi enfeksiyonu.
  • Normalden kalın olan diş eti yastığı.
  • Genetik etmenler.

Gömülü dişlerin sebepleri bu şekilde sıralanabilir.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü diş belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Diş eti hassasiyeti.
  • Kırmızı diş etleri.
  • Uzun süreli baş ve çenede ağrı hissi.
  • Ağız kokusu.
  • Ağzı açarken zorlanmak.
  • Ağızda kötü tat ve koku olması.
  • Nadiren boyunda şişmiş lenf bezleri.

Gömülü diş belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Gömülü Diş Kimlerde Görülür?

Gömülü dişler herkeste görülebilir. Yirmilik dişler haricinde gömülü kalan dişler genellikle diş çapraşıklığı, erken süt dişi kaybı, çene darlığı ve genetik etmenler gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Özellikle de erken süt dişi kaybı durumunda, yer tutucular gibi koruyucu ve önleyici uygulamalara başvurulmamışsa gömülü diş vakaları gelişebilir.

Gömülü Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gömülü diş tedavi edilmezse çok daha ciddi sağlık sorunları görülebilir. Tedavi edilmeyen gömülü dişler, komşu dişlere zarar verip köklerinin erimesine neden olabilir.  Ayrıca enfeksiyonlara, ağız kokusuna, şişliklere ve ağrılara neden olabilir. Bu yüzden gömülü dişler ihmal edilmemelidir.

Gömülü Dişler Çekilmek Zorunda Mıdır?

Gömülü dişler çekilmek zorunda değildir. Bazı gömülü dişler için tek tedavi seçeneği çekim olsa da yirmi yaş dişleri dışındaki gömülü dişler, çeşitli ortodontik tedaviler ile sürdürülebilir. Fakat bu her zaman gerçekleşmeyebilir. Bu süreçte alanında uzman bir diş hekimi ile görüşülmeli ve hekimin profesyonel önerilerinden faydalanılmalıdır.

Gömülü Dişlerin Ortodontik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi; gömülü dişin derinliğine, pozisyonuna, komşu dişlerin durumuna ve tedavi sırasında başvurulan uygulamanın türüne göre farklı sürelerde gerçekleşir. Gömülü dişlerin ağız içine sürdürüldüğü ortodontik tedaviler, normal tedavilerden daha uzun sürer. Diş hekiminiz tedavinin süresi ve benzer detaylar konusunda, size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Gömülü Dişlerin Ortodontik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi hem sabit hem de hareketli apareyler ile yapılır. Genelde sabit tedavi mekanikleri tercih edilir. Tedavi kapsamında, eğer süt dişi hala ağızdaysa süt dişi çekilir. İhtiyaç halinde; çene genişletmeye, diğer dişleri seviyelendirmeye ve gömülü dişe yer açmaya yönelik uygulamalara başvurulabilir. Gömülü diş için yeterince yer açılmışsa, bir süre dişin kendiliğinden sürmesi beklenir. Eğer diş kendi kendine süremiyorsa lokal anestezi altında yapılan, ağrısız ve küçük kapsamlı bir operasyon ile dişin sürmesine yardımcı olunur. Böylece gömülü dişin sürmesi ve ideal konumuna kavuşması sağlanır.

Ankara Gömülü Dişlerin Ortodontik Tedavisi Fiyatları

Ankara gömülü dişlerin ortodontik tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra sizi gömülü diş tedavisi fiyatları hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.


Call Now Button