Kanal Tedavisi Ankara

Kanal tedavisi Ankara, endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar dolgu ile kapatılmasını ifade eder. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse bakteriler ciddi bir enfeksiyona veya diş apsesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Buda hastanın çok şiddetli ağrı duymasına neden olur. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.

Yazımızın devamında ‘’Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?’’, ‘’Kanal tedavisi için yaş sınırı nedir?’’, ‘’Kanal tedavisi sonrası kaç gün sigara kullanılmaz?’’ ve ‘’Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kanal tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, derin çürükler ve travmalar sonucu ciddi ölçüde zarar görmüş, enfeksiyon nedeniyle kaybedilme riski bulunan dişleri tedavi etmek, diş kaybını önlemek için yapılan uygulamadır. Kanal tedavisi steril koşullarda, anestezi altında yapılır. Hasta uygulama boyunca ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanal tedavisi, dişin iç kısmındaki yumuşak dokuların (pulpa) enfekte veya iltihaplanmış olduğu durumlarda uygulanan bir diş tedavi yöntemidir. Bu tedavi genellikle dişteki ağrıyı azaltmak, enfeksiyonu temizlemek ve dişi korumak için yapılır. Enfeksiyon diş köküne ulaşmışsa önce enfeksiyonu baskılamak medikal tedavi uygulanır sonra kanal tedavisi yapılır.

Kanal Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kanal tedavisi dişlere uygulanan bir tedavidir ve bu yüzden de diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Kanal tedavisi yaptırmak isteyen bireyler, bir diş hekimi veya endodonti uzmanı ile irtibata geçebilir. Eğer hekim de kanal tedavisinin yapılmasını uygun görüyorsa hasta tedavi edilmelidir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavi süresi uygulama yapılan dişteki enfeksiyonun ciddiyetine ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir. Dişteki enfeksiyon erken dönemde tespit edilmiş ise tedavi daha kolay olup tek seansta bitirilir. (Yaklaşık 1 saat en fazla 2 saat) Ancak enfeksiyon dişin kök ucuna yani kemiğe doğru yayılım göstermişse tedavi tek seansta bitmez. En az iki randevu gerektiren bu kanal tedavisinde, prosedürün tamamlanması 7 ila 10 gün sürer. Doktorunuz size özel bir planlama yaptıktan sonra kanal tedavisinin tahmini süresi hakkında sizi bilgilendirecektir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinin ilk adımında, kök kanallarının şeklini incelemek ve bölgede herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını anlamak için çeşitli muayene ve röntgen uygulamalarına başvurulur. Daha sonra ise diş çevresindeki dokulara, uygulama sırasında oluşabilecek ağrıyı önlemek için lokal anestezi uygulanır. Ardından da dişin üst kısmındaki çürükler temizlenir, hasarlı noktalar dişten uzaklaştırılır. Enfeksiyonlu bölgeye ulaşabilmek için bölgeye bir giriş kavitesi açılır. Bu giriş yardımı ile bölgedeki enfeksiyonlu/bakterili dokular, pulpa ve sinir dokusu bölgeden çıkarılır. Kök kanalları temizlenir ve yeniden şekillendirilir. Ardından ise dolgu malzemesi ile kapatılır. Böylece kanal tedavisi son bulmuş olur.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisi sırasında diş içerisinde yer alan sinir dokuları alınır. Buna bağlı olarak da bölgede yara oluşumu görülebilir. Bu yaranın iyileşme sürecinde, hafif ağrılara neden olması mümkündür. Hasta bu süreçte dişe baskı uygularken (mesela yemek yerken) diş ağrısı ve hassasiyet deneyimleyebilir. Bu şikâyet genellikle kısa süre içerisinde tamamen geçecektir. Eğer diş ağrısı 2 ila 3 gün içerisinde geçmezse doktorunuz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Sigara ve Alkol Tüketilir Mi?

Kanal tedavisi sonrası hastanın ilk birkaç gün alkol ya da sigara tüketiminden uzak durması tavsiye edilir. Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalar kesinlikle sigara ve alkol tüketmemelidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kanal tedavisi sonrasında anestezi etkisinde olan dil ve dudağın zarar görmemesi için dikkat edilmelidir.
  • Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalı, mümkünse hiçbir şey yenilip içilmemelidir.
  • İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa, o taraflarda iyileşme hızını arttırmak için sert ve zarar verecek gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.
  • Diş hekimi ağrılar için ilaç verdiyse mutlaka kullanılmalıdır.
  • Yerleştirilen geçici dolgular düşerse doktora başvurulmalıdır.
  • Kanal tedavisi sonrası ağız temizliği son derece önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve dişlerin arasındaki besin artıkları için diş ipi kullanılmalıdır.

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Ankara Kanal Tedavisi Fiyatları

Ankara kanal tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş hekiminiz, size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra uygulamanın maliyeti hakkında sizi bilgilendirecektir.


Call Now Button