Ortodontik Tedavi Ankara

Ortodontik tedavi Ankara, ortodonti; diş, çene ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesi ve hizalanması için yapılan bir tıbbi uygulamadır. Bu tedavi, çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olurken, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklıkların, kapanış düzensizliklerinin ve çene bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.

Dişlerinde ortodontik problemi olan bireyler rahatça ve özgüvenli bir şekilde gülümsemekten kendilerini alıkoyabilirler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağızda kalacak dişlere sahip olunabilir. Yazımızın devamında ‘’Ortodontik tedavi nasıl yapılır?’’, ‘’Ortodontik tedavi kaç yaşında yapılmalı?’’, ‘’Ortodontik tedavi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Ortodontik tedavi kimlere yapılabilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ortodontik tedavi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklıkları ve çene düzensizliklerini gidermek, düzgün dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için başvurulan uygulamalar bütünüdür. Bu uygulamalar sayesinde dişlerin çene üzerinde son derece estetik bir dizilime sahip olması sağlanabilir. Ortodontik tedavi amacıyla; ağız içi ve ağız dışı hareketli apareylere, diş tellerine ve clearcorrect gibi şeffaf plaklara başvurulabilir. Bu özel aparatlar sayesinde dişler zaman içerisinde olmaları gereken konuma yönlendirilirler. Böylece diş çapraşıklıkları ve çene düzensizlikleri giderilmiş olur.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Nedir?

Çocuklarda ortodontik tedavi, çocukların dişlerindeki ve çenelerindeki şekil bozukluklarını tedavi etmek amacıyla yapılan diş hekimliği uygulamalarına verilen isimdir.

Çocuklar için ortodontik tedavi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Parmak emme, dudak emme, ağızdan nefes alıp-verme ya da yanlış dil pozisyonu gibi ağızla ilgili kötü alışkanlıklar.
  • Diş çapraşıklıkları.
  • Çene düzensizlikleri.
  • Süt dişlerinin zamanında düşmemesine bağlı olarak daimi dişlerin sürmesiyle ilgili problemler
  • Isırma ya da çiğneme sırasında yaşanan güçlükler.
  • Dışarıya doğru fırlak konumlanmış üst ön dişler, çarpma ya da düşme sonucunda kolayca zarar görebilir.
  • Ön bölge dişlerinde çapraz kapanış ilişkisi, ön dişlerde aşınmalara ve dişlerin sallanmasına neden olabilir.
  • Arka bölge dişlerinde yanlış kapanış ilişkisi.
  • Estetik olmayan diş ve ağız görüntüleri çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilir.

Ortodontik Tedavi Neden Yapılır?

Ortodontik tedavi şu gibi amaçlarla yapılabilir:

  • Ortodontik tedaviler dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesini, hizalanmasını ve estetik görünümün iyileştirilmesini sağlar. Bu tedaviler genellikle diş çapraşıklığını, dişler arası boşlukları, çene ile alakalı kapanış bozukluğu ve uyumsuzlukları gidermek için yapılır.
  • Bunun yanı sıra, ortodontik tedaviler ağız sağlığını ve fonksiyonunu iyileştirerek çiğneme, konuşma ve yutma gibi temel işlevleri etkileyebilecek sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Estetik açıdan hizalanmış bir gülüş, bireyin özgüvenini artırabilir ve sosyal etkileşimlerde olumlu bir etki yaratabilir.
  • Ayrıca düzgün olmayan dişlerin temizliği güç olduğundan bu dişlerin çevresinde diş eti hastalıkları daha sık görülebilir.
  • Ortodontik tedaviyle kapanış problemleri giderildiği için eklem rahatsızlıklarının önüne geçilir.

Ortodontik tedavi bu gibi nedenler doğrultusunda yapılabilmektedir.

Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik tedavi çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır:

Sabit ortodontik tedavi, dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve diş telleri ile gerçekleştirilir. Braketler metal ve şeffaf (porselen, kompozit) olmak üzere ikiye ayrılır ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kullanılabilir. Braketler dişlere yapıştırıldıktan sonra, “slot” adı verilen braket yuvasına “ark teli” bağlanır. Bu teller, yüksek teknolojiyle üretilen titanyum ve nikel bileşiminden yapılmış olup, dişleri istenilen şekle getirmeye çalışır. Tedavinin başlamasından sonraki ilk üç gün boyunca dişlerde sıkışma, uyuşma ve baskı hissi oluşabilir. Ayrıca, ilk günlerde yanaklarda ve dudaklarda hafif tahrişler meydana gelebilir, ancak bu geçicidir.

Hareketli Apareyler, akrilik damak bölümü ve tellerden oluşan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır. Çocuklarda dar çenelerin genişletilmesinde, basit diş tedavilerinde ve tedavi sonrasında pekiştirme amacıyla kullanılır.

Şeffaf Plak Tedavisi, hareketli apareyler sınıfına girer ve bir dizi şeffaf plak kullanılarak diş çarpıklıklarının düzeltilmesini hedefler. Bu tedavi, sadece diş çarpıklığı olan hastalarda kullanılır ve çene-yüz sistemindeki bozuklukların tedavisinde uygun değildir.

Fonksiyonel Apareyler, iskeletsel problemler olarak bilinen alt ve üst çenenin birbirine oranla bozulmuş yapılarını düzeltmek amacıyla ergenlik öncesi dönemde kullanılır. Bu apareyler, hastaların kolaylıkla takıp çıkarabileceği tarzdadır ve sabit ortodontik apareylere destek olarak da kullanılır.

Ortognatik Cerrahi, ortodontik tedaviyle düzeltilemeyecek hastalarda, ortodontik tedavi ile birlikte cerrahi operasyonların yapıldığı bir tedavi şeklidir.

Pekiştirme Tedavisi, aktif ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin ve çenelerin eski haline dönmemesi için yapılır. Bu amaçla sabit (dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen lingual retainer) veya hareketli (essix plaklar) pekiştirme apareyleri kullanılır.

Tüm bu tedavi yöntemleri sayesinde dişler zamanla ideal konumlarına getirilir ve düzgün bir diş yapısı elde edilir. Aynı şekilde çene yapısındaki problemler de başarılı bir şekilde giderilir. Ortodontik tedaviler arasında, diğerlerine kıyasla daha estetik çözümler sunan yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında şeffaf plak tedavileri gelmektedir. Clear correct şeffaf plak tedavileri, bu sistemin önde gelen markalarından biridir. Detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan ilgili yazıları inceleyebilirsiniz.

Ortodontik Tedavi Kimlere Yapılır?

Ortodontik tedavi; diş düzeninde bozukluk, dişleri eğik ve çapraşık, çene problemi olan herkese uygulanabilir. Bu tedavilerin erken yaşlarda yapılması önerilse de erişkin dönemde de ortodontik tedaviler yapılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Çocuklarda Ortodontik Tedavi ve Erişkinlerde Ortodontik Tedavi isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Genel olarak ortodontik tedaviler uzun soluklu tedavilerdir. Tedavi süresini birçok faktör etkiler. Bunların en başında ortodontik problemin türü ve şiddeti gelmektedir. Ayrıca hastanın yaşı, tedavi şekli, diş çekimi yapılıp yapılmayacağı gibi birçok faktör, tedavi süresini belirler. Ancak bir genelleme yapacak olursak, çekimsiz ortodontik tedaviler 1-1,5 yıl; çekimli vakalar ise 1,5- 2 yıl kadar sürer. Doktorunuz ilk muayeneden sonra tedavinin ne kadar süreceği hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Bireyin sahip olduğu ortodontik probleme göre, ortodontik tedavisinin tam olarak nasıl yapılacağı planlanır. Bu süreçte diş hekimi bireyin diş muayenesini gerçekleştirir. Dişlerde ve çenede var olan problemleri detaylı olarak gözden geçirir. Daha sonra bu problemlere yönelik tedavi seçeneklerini belirler. Tedavi seçeneklerinden hangisinin tercih edileceği hastaya bırakılır. Tüm planlamalar yapıldıktan sonra tedavinin uygulama sürecine geçilir. Bu süreçte yukarıda bahsetmiş olduğumuz uygulamalardan biri veya birden fazlası tercih edilebilir. Genel olarak ortodontik tedaviler, diş telleri veya clear correct gibi şeffaf plaklarla gerçekleşir.

Ortodontik Tedavi Fiyatları Ankara

Ankara ortodontik tedavi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş hekiminiz, size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra ortodontik tedavi ücreti hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulunacaktır.


Call Now Button