Protetik Diş Tedavisi Ankara

Protetik diş tedavisi Ankara, kaybedilen dişlerin yerine, bu dişlerin yerini hem estetik hem de işlevsel anlamda doldurabilecek protez dişler yerleştirilmesi amacıyla yapılan tedavidir. Diş kaybı, ilerlemiş ve ihmal edilmiş olan diş çürüklerine, ciddi ağız ve diş travmalarına, diş temizliğinin ihmal edilmesine ve benzeri etmenlere bağlı olarak gelişebilir. Diş kaybı nedeniyle ise birey, konuşurken ve yemek yerken çeşitli sorunlar deneyimleyebilir. Müdahale edilmeyen diş kayıpları, zaman içerisinde diş düzeninin bozulmasına ve çok daha ciddi ikincil problemlerin gelişmesine neden olabilir. Bu yüzden diş kayıpları son derece ciddi olan ve ihmal edilmemesi tavsiye edilen sorunlardır. Protetik diş tedavisi, protez diş tedavisi veya diş protezi tedavisi gibi isimlerle bilinen prostodonti uygulamaları sayesinde bahsi geçen birincil sorunları gidermek, ikincil sorunları ise önlemek mümkün olur.

Yazımızın devamında ‘’Diş kaybının zararları nelerdir?’’, ‘’Diş protezi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Protetik diş tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Protez diş tedavisi ihmal edilirse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara protetik diş tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik diş tedavisi; diş kaybına bağlı gelişen estetik ve işlevsel sorunların giderilmesi, diş kaybı yaşayan bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için yapılan tedavidir. Protetik diş tedavisi kapsamında kullanılan protezler genel olarak üç gruba ayrılırlar:

  • Sabit Protezler: Sabit protezler, hastanın dişi kesilip hazırlandıktan sonra üzerine kaplama yapılmasıyla oluşturulur. Sabit protezler, tedavi sonrasında hastanın kendisi tarafından çıkarılıp takılamazlar.
  • Hareketli Protezler: Hareketli protezler, sabit protez yapılamayan veya diş kaybının fazla olduğu durumlarda uygulanır. Bu protezler iki türdür: Tam protez ve parsiyel protez. Parsiyel protez, sabit protez yapımı için yeterli dişi olmayan hastalara uygulanır. Eğer hastanın tüm dişleri kaybedilmişse tam hareketli protezler kullanılır. Hareketli protezler, hasta tarafından kolayca çıkarılıp yeniden takılabilirler.
  • İmplant Destekli Protezler: İmplant destekli protezler de sabit protezlerdir. İmplant tedavisi kapsamında gerçekleştirilirler. Tedavi sırasında öncelikle diş kaybının yaşandığı bölgeye implant yerleştirilir, birkaç ay sonra ise implantın üzerine protez diş yerleştirilir.

Diş Kaybı Neden Olur?

Diş kaybının nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Diş Çürüğü: İhmal edilmiş, ilerlemiş diş çürükleri en yaygın nedenlerden biridir. Ayrıca travma ve kazalar da dişlerin hasar görmesine ve kaybına neden olabilir.
  • Periodontal hastalıklar: Tedavi edilmeyen dişeti rahatsızlıkları zamanla destek dokuların zayıflamasına ve hatta diş kaybına yol açabilir.
  • Genetik Faktörler: Bazı kişilerin diş yapısı veya dişeti sağlığı genetik olarak diğerlerinden farklı olabilir. Bu durumda diş kaybı riski artabilir.
  • Yaşlanma: Yaşla birlikte dişlerde aşınma, zayıflama ve kırılma olabilir. Bu da dişlerin kaybına katkıda bulunabilir.
  • Kötü Ağız Hijyeni: Yetersiz diş fırçalama, diş ipi kullanmama ve düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeme gibi faktörler, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının gelişimini hızlandırabilir ve dolayısıyla diş kaybına yol açabilir.
  • Kötü Alışkanlıklar: Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi ve diğer kötü alışkanlıklar ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir ve diş kaybına katkıda bulunabilir.
  • Sağlık Sorunları: Bazı sistemik hastalıklar veya tedaviler (örneğin, diyabet, kanser tedavisi gibi) diş sağlığını etkileyebilir ve diş kaybına yol açabilir.

Diş kaybı bu gibi nedenlerden meydana gelebilir.

Diş Kaybının Zararları Nelerdir?

Diş eksikliğinin zararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş eksikliği çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmesini önler.
  • Çiğnemenin iki tarafta da yapılması gerekir. Hasta eksik dişin olduğu tarafta çiğneme yapamaz bu da masseter kasıyla alakalı asimetrilere ve çene ekleminin zarar görmesine neden olabilir.
  • Diş kaybı nedeniyle ideal bir şekilde çiğnenemeyen gıdalar sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
  • Eksik dişler hastanın konuşmasını ve bazı kelimeleri telaffuz etmesini zorlaştırır.
  • Eksik dişler bireyin ağız görünümünü olumsuz etkiler ve birey gülümsemekten kaçınmaya başlayabilir.
  • Estetik kaygılar, bireyin psikolojisinin bozulmasına ve özgüven sorunları deneyimlemesine neden olabilir.
  • Konuşurken ve gülerken görünen diş eksikleri, kişinin olduğundan yaşlı görünmesine neden olabilir. Ayrıca zaman içerisinde yanak bölgesinde çökmeler gelişmesine yol açabilir.
  • Diş kaybına bağlı olarak normalde sağlıklı olan dişler de olumsuz etkilenir. Zaman içerisinde ağız içerisinde yer değiştirmeye, boşluklara doğru kaymaya başlayabilirler. Bu düzensizlikler hem gülüş estetiğini olumsuz etkiler hem de çene eklemine zarar verebilir.
  • Kaybedilen dişin karşısındaki diş uzamaya başlayabilir, bu da diş hassasiyeti ve iltihap oluşum riskini arttırabilir.

Diş kaybının zararları bunlardır.

Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Protetik diş tedavileri, uygulanan protezin türüne göre farklı sürelerde tamamlanır:

Sabit protez tedavilerinin süresi yedi ila on gün arasında değişiklik gösterebilir. Bu süreçte hastanın üç ila dört seans boyunca prova için diş hekimini ziyaret etmesi gerekir. Hareketli protezlerin yapım süreci, sabit protezlerinkine kıyasla daha uzun olduğu için tedavi genellikle 2 ila 3 hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Bu süreçte hastanın 4 ila 5 seans boyunca kliniğe gelmesi gerekebilmektedir. İmplant destekli protezlerin süresi ise genellikle sabit protezlerin süresi ile aynıdır. Ancak implant destekli protezlerde öncelikle implantın çene kemiğine kaynaması beklenmektedir.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Protetik diş tedavisi kapsamında öncelikle diş kaybının gerçekleştiği bölge incelenir. Daha sonra hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek tedavi seçenekleri belirlenir. Doktor, hastasının ihtiyaçlarına göre; sabit, hareketli, implant ve implant üstü protezler önerebilir. Tedavinin hangi yöntemle yapılacağına karar verildikten sonra tedavinin detayları planlanır.

Protetik diş tedavisi, tedavinin hangi protez türü ile yapılacağına göre farklı sayıda seanslar dahilinde yapılabilir. Hangi protez olursa olsun, tedavinin başarısı iyi bir ölçüden geçer. Ayrıca hekimin birlikte çalıştığı diş teknisyeninin; el becerisi, deneyimi ve bilgi birikimi de oldukça önemlidir. Diş laboratuvarında üretilen protezler hazır olduğunda, hastanın ağzına yerleştirilir ve uygunluğu kontrol edilir. Gerektiğinde ayarlamalar yapılır ve hastanın rahat etmesi ve doğru bir şekilde kullanması sağlanır. Tedavi sonrası ortaya çıkan protez kaynaklı sorunlar, protezlerin yeniden şekillendirilmesi ve düzenlenmesi ile giderilebilir.

Protetik Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Protetik diş tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenleri, protezin cinsine göre 2 şekilde ele alabiliriz:

Sabit protezler sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Sabit protez işlemi sonrasında anestezinin etkisi geçene kadar hiçbir gıda tüketilmemelidir.
  • Diş üzerinde yapılan düzenlemeler nedeniyle, protez takılana kadar dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti olabilir. Protezin takılmasıyla bu hassasiyet zaman içerisinde kaybolacaktır.
  • Sabit protezlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için diş hekiminin tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır. Önerilen aralıklarla diş fırçası ve diş ipi kullanılarak dişler temizlenmelidir.
  • Sabit protezler (kron-köprüler) kalıcı olarak yapıştırıldıktan sonra 2 saat boyunca bir şey yenmemelidir ve özellikle de 24 saat boyunca sert gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Tüm protetik işlemlerde olduğu gibi ilk birkaç gün boyunca hasta ağzında yabancı bir cisim varmış gibi hissedebilir. Ancak dokular birkaç gün içerisinde protezlere alışacak ve bu his kaybolacaktır.

Hareketli protez sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Hareketli protezlerin takılmasından sonraki süreçte vuruklar oluşabilir. Bu vurukların tedavisi için diş hekimine gitmek normaldir, ancak protezin en az 8-10 saat takılmış olması önemlidir.
  • Protezlere alışma sürecinde, hasta yemekleri küçük lokmalar halinde ve ağzın her iki tarafını da kullanarak yemelidir.
  • Hasta alışma sürecinde protezlerin konuşmasını etkilediğini fark edebilir. Bu geçici bir sorundur.
  • Hareketli protezlerin günlük 6-8 saat boyunca ağızdan çıkarılması gerekir. Bu yüzden hasta uyurken protezlerini çıkarabilir ve özel bir solüsyonun içerisinde bekletebilir.
  • Zaman içerisinde protezin üzerinde tartar oluşabilir. Bu tartarlar diş hekimi tarafından belli aralıklarla temizlenmelidir.
  • Yanak ve dil hareketleri, alt damak protezlerinin yerinden oynamasına neden olabilir. Bu yüzden bu hareketlere dikkat edilmelidir.
  • Üst damak protezleri ilk takıldıklarında zaman zaman ağza düşebilirler. Yutkunma hareketleri protezlerin damağa tutunmasına yardımcı olacaktır.
  • Protez dişler takıldıktan sonra rutin kontroller aksatılmamalıdır.

Ankara Protetik Diş Tedavisi Fiyatları

Ankara protetik diş tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş hekiminiz, size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra uygulamanın maliyeti hakkında sizi bilgilendirecektir.


Call Now Button